Blogbejegyzés

Tablófotózás

Szívem szerint újraértelmezném a tablófotózás fogalmát.

Miért?

A tablófotókat 18 éves korunk körül készítik el amikor is a leg sebezhetőbbek vagyunk, mert általában még nem rendelkezünk olyan nagy önbizalommal. Sokan az óvodai fotózás után ekkor találkoznak először fotóssal. Az itt készült képek döntően meghatározzák a későbbi viszonyunkat a fényképezőgéphez és ahhoz, hogy ha fotóznak minket akkor az szorongás tárgya legyen vagypedig izgatottság és lelkes várakozás előzze meg. Ugyanakkor ezek a fotók általában nem arról szólnak, hogy megmutassák az egyéniségünket, és a szépségünket, hanem hogy az elkészült 10-15 db fotóból ki lehessen választani 1-2 képet ami jó. Logikusan végiggondolva ennek több kára mint haszna van. 

Ki csinálja?

A fotózást egyre többször hallom, hogy megversenyeztetik, és a legkedvezőbb árat mondó fotóst végül kiválasztja az osztály. Sajnálom, amikor olyanokat hallok, hogy 500 és 1 000 forintot kérnek a fotósok személyenként, mert a konkurencia is lenyomja az árakat, mert csak ennyiért lehet eladni a képeket, mert kell a munka. Ilyenkor elgondolkodom a motiváción. Vajon mennyire tudja a legjobban megmutatni valakinek az egyéniségét, egy alulmotivált fotós, főleg ha úgy áll hozzá, hogy minél hamarabb végezzen? Azt gondolom a sokszor tipikus visszajelzések is ezt az alulmotiváltságot tükrözik. Alig lett használható kép, szerettem volna mégegy közös képet a barátnőmmel de a fotós bunkó volt, nem engedte, pénzt akart kérni hogy kiadja a többi fotót, stb stb. Megmondom őszintén ennyi pénzért teljesen átérzem a fotósok helyzetét is.

Mit szeretnének a diákok?

Általában megfizethető áron minél több jó minőségű fotót amin az egyéniségük is megmutatkozik, a szépségük is, különleges, egyedi és pár közös fotót a barátnőkkel, barátokkal is. (Ezt én nem is a tablófotózás kategóriájába sorolnám)

Mit szeretne a fotós?

Alkotni és ellátni azt amire szerződött. Egy délután 20-25 modellel akik futószalagon állnak sorban, kevés rendelkezésre álló idővel, alulmotiváltan szerintem nem lehet alkotni. Úgy csak meg lesz csinálva a munka.

Én pedig nagyon örülök annak, ha az esetlegesen kevésbé jól sikerült tablófotózások után sem adjátok fel a reményt és tovább fotózzátok magatokat, egymást, keresitek a lehetőségeket, hogy  olyan képek szülessenek Rólatok amik valóban Titeket tükröznek. És továbbra is várom a jelentkezéseket, hogy megörökíthesselek Benneteket ha szeretnétek picivel több időt szánni magatokra. :)