Blogbejegyzés

A lelkiállapotunk és az öltözködés kapcsolata

Előszó: Több mint másfél hónapja készítettem ez a cikket / riportot Tímeával, de bevallom őszintén, hogy miután elolvastam, megfutamodtam a képek elkészítésétől, a cikk befejezésétől. Az oka, egyrészt hogy megijedtem attól, hogy saját magamon mutassam be azt, amiről szerettem volna hogy szóljon, cikinek éreztem kitenni magam a kirakatba. Másrészről pedig tudtam, hogy nem feltétlen a legelőnyösebb oldalamat fogom most megmutatni, és olyan furcsa volt ebbe belegondolni, és kitenni magam így a kirakatba. Előjöttek a komplexusaim és félretettem a cikket. Mostanra viszont annyira erős lett Bennem a szégyenérzet Tímeával szemben, hogy mennyit segített és én a végén megijedek, hogy ma este úgy döntöttem lesz ami lesz felülkerekedek önmagamon és veszem a fáradtságot és befejezem.

Tímea köszönöm szépen a türelmedet, és a segítőkészségedet, Karesz Neked pedig a fotókat köszönöm :).

És akkor az a bizonyos cikk:

 

„… ugorjunk be az Interspárba bevásárolni. Neee, csak most ne, ’játszós’ ruhában vagyok, na jó, nem játszós, de azért nem is vagyok annyira csinos. Csak felhúztam valamit, amiben kényelmesen elrejthetem magam. Az hiányzik még csak, hogy most összefussak valami ismerőssel….”

 

A Special Fashion divatbemutató, és ha lehet ezt mondani a mozgalom stylistját Lánczos Benkő Tímeát szeretném meginterjúvolni Nektek, a magam nem újságírói módján arról, hogy szerinte hogyan függ össze az öltözködésünk és a hangulatunk, továbbá, hogy mit ajánl, ha nincs elég önbizalmunk, mely az öltözködésünkben is tükröződik.

Tímeával pár éve egy ruhacsere partyn találkoztam először. Az a típusú nő, akire ha ránézek, mindig megállapíthatom, hogy milyen csinos, és elegáns. Persze, hiszen a divat, a stílus, a vérében van, és ha lehet ezt mondani ez az élete. Önbizalmat a ruhákon keresztül önt a modellekbe, stílustanácsadással foglalkozik és modelljei pedig nem bábuk, hanem hús-vér emberek.

Tímea, forrás: facebook

 

Tímea, milyen indíttatásból döntötted el, hogy segíteni szeretnél a hölgyeknek öltözködési és stílustanácsadással?

Kislány korom óta tudom, hogy ruhákkal szeretnék foglalkozni. Direkt nem használom a divat szót, mert maga az ember, a lelke, sokkal jobban érdekel a ruhák mögött. Angliában dolgoztam, mikor felkértek, hogy legyek egy bolt személyi stylistja, a betérő hölgyeknek kellett tanácsokat adnom. Na, akkor tudatosodott bennem, hogy ez az én utam. A segítségnyújtás a minden nap emberének, akiknek útmutatás kell önbizalmuk kiteljesedéséhez egy állásinterjú, vagy randi előtt. Lehet, hogy sokatok számára meglepő, de ez a megfelelő darab kiválasztása által is lehetséges és elérhető.

 

Szerinted mennyire jellemző az, hogy a pillanatnyi hangulatunknak megfelelően öltözködünk? Például ha én rosszkedvűen ébredek, olyankor észrevettem magamon, hogy kevésbé öltözködök színesen, és hajlamosabb vagyok olyan ruhákat felvenni, amik 2-3 számmal nagyobbak mint én, vagy sötétebb színűek. Szerinted összefügg az öltözködés és a lelkiállapotunk? A hangulatunkra hatással lehet az öltözködésünk?

Határozott igennel tudok erre a kérdésre válaszolni, hiszen gondoljuk csak végig! A hangulatunk szinte mindenre hatással van, hogy mit és mennyit eszünk, hogy kedves leszek e a buszmegállóban azzal a hölggyel, aki odalép hozzám, vagy éppen, hogy aznap milyen könyvet veszek a kezembe...pont az öltözködésünkre ne lenne hatással? Ez egy önkifejezési mód, akár el akarjuk ezt fogadni, akár nem.

Egy tipikus kényelmes, téli ruha, amiben biztonságban és jól érzem magam. A színe illeszkedik a szürkés hangulatomhoz is.  A hagyma is tipikus ami a reggeli zuhanyozás után egész nap a fejemen marad. Érdekes szembesülni magammal :)

 

Mit gondolsz, ezen hogyan lehet változtatni, hogy lehet kiküszöbölni a reggeli hangulatot, vagy az átmeneti depressziósabb hangulatot? Érdemes előző nap vagy hétvégén átgondolni milyen ruhákat vegyünk fel a következő nap, vagy következő héten?

Azt gondolom, hogy semmi értelme előre kigondolni, hogy mit veszünk majd fel a hét közepén. Ezért is olyan nehéz nyaraláskor összepakolni. Biztos ismerős az érzés, amikor állsz a szekrény előtt, és nem elég hogy az időjárást sem tudod biztosra, a hangulatodat még kevésbé. Azt gondolom, hogy amikor így ébredünk, akkor ne próbáljuk magunkra erőltetni olyat, amihez semmi kedvünk sincs. Attól valószínűleg csak bizonytalanokká és intsabillá válnánk. Amit ajánlani tudok, próbáljon meg mindenki egy olyan szettet elővenni, amiben 2 napja már jól érezte magam. Esetleg, ha jó emlékek fűznek hozzá! Ezek a kis trükkök talán inkább segíteni tudnak!

 

Szerinted mennyire függ össze a reális énkép a megfelelő ruhaméret és ruhafazon kiválasztásával. Volt –e olyan tapasztalatod, hogy másmilyennek látjuk magunkat mint amilyenek vagyunk és ennek a nem megfelelő énképnek megfelelően öltözködünk?

Nincs reális énképünk. Ezt őszintén mondom. Naponta győzködök Nőket arról, hogy sokkal vékonyabb a dereka, csípője, lába, mint amilyennek azt látja. Ez a legnehezebb a munkámban. Ezáltal az öltözködés is a rossz énképre alakul. Nagyobb méretek, rossz szabásvonalak megválasztása és még sorolhatnám. Tessék már belenézni abba a tükörbe, és meglátni azt, hogy azért mert nem 36-os a méretünk, még gyönyörűek vagyunk!

Nagy kedvencem ez a barna szett, sok sok történet fűződik hozzá, Mindig nagyon jól éreztem magam benne, pedig a kardigán nagy. Nem láttam magamon, hogy nem előnyös, sőt, sokáig kimondottan csinosnak gondoltam. Érdekes, hogy amikor fotózkodtunk és Karesz meglátott ebben azt mondta ez lesz a nem előnyös ruha ugye?

 

Ezt a ruhát 1-2 hónapja vettem. Érdekes amikor ezt viselem sokkal csinosabbnak és magabiztosabbnak érzem magam.

 

Mit gondolsz a színekről? Mennyire tud a hangulatunkon javítani egy egy színesebb ruha? Érdemes tudatosan elkezdeni színesíteni a ruhatárunkat?

Nehéz erre egy olyan embernek válaszolnia, aki imádja a feketét és a fehéret, és ez határozza meg a gardróbja 70%-át. A viccet félretéve, tudatosan lehet. De ne erőltessük. Csak abban az esetben például, ha észre se vettük, hogy 3 féle színt viselünk, majd valaki felhívta rá a figyelmünket és megérett bennünk a változtatás. Akkor is érdemes fontolóra venni a variálást, ha vágyunk a friss, színes darabokra, de félünk ezeket viselni. Ilyenkor mindenképpen. Lehet, hogy csak elfojtjuk magunkban ezeket a vágyakat, az pedig nem jó. Ez is önismeret. Hiszen azért ehhez mélyen magunka is kell nézni, hogy őszintén lássuk vágyunk e másra.

 

Szerintem lehet, nem csak én vagyok így ezzel, hogy sajnálom kidobni a nagy, nem előnyös ruháimat, amiket egy-egy rosszabb pillanatomban szereztem be, és amik viseléséhez újra és újra visszatérek a rosszabb pillanataimban. Van valami javaslatod erre? 

A gardrób átrendezése, a ruháktól való megválás nem egyszerű. Hajlamosak vagyunk lelkileg kötődni bizonyos darabokhoz. Ezzel sok esetben nincs baj. Ne legyen ezekből azonban túl sok. Az elengedést gyakorolni kell. A kiáramló energiának vissza kell találnia hozzánk. Szóval ne féljünk túladni bizonyos darabokon, mert lesz lehetőségünk újat venni vagy akár kapni. A Ruha Csere Party-kat, amiket szervezek, ezért is találtam ki. Nem elég, hogy új darabokra lelhet az ember, mindezt finom falatok és jó társaság közepette. Szánjuk időt arra, hogy felfrissítsük a ruhatárunkat néha, biztos vagyok benne, hogy a kezdődő depis hangulat is elmúlik tőle.

Ez a szett a ruha csere party-ról származik. :) Legközelebb a barna kardigánomat szeretném elcserélni :)

 

Köszönöm Tímea a rengeteg információt, amit adtál, azt gondolom, nagyon sokakban indítottál meg egy változásra való igényt ruhatáruk és énképük rendezésével kapcsolatban! Van esetleg még valami javaslatod azoknak, akik még nem mernek belevágni?

Beszéltünk itt sok mindenről. Önismeret, énkép, bátorság. Két dolgot tanácsolhatok, aki megengedi. Az egyik, hogy fogadjuk el önmagunkat olyannak, amilyenek vagyunk! Ha ez nem megy, akkor változtassunk! Arra mindig van lehetőségünk, ne keressünk kifogásokat! A másik pedig hogy mindig arra van az utunk, amitől félünk. Legyen ez bármilyen értelmetlennek tünő dolog. Azt gondolom, az öltözködés egy jó kiinduló pont. Kezdjük el ott a változtatást, bizonyos vagyok benne, hogy az életünk más területeire is hatással lesz!

 

Tímea elérhetősége: http://lanczosbenkotimea.com/
Facebookon: Stílustanácsadó